tiistai 14. maaliskuuta 2017

Elossa vai täytettynä?

Isäni voi ukin ominaisuudessa lapsenlapsilleen (siskoni lapset) kertoa, minkä eläimen jälkiä pihalta löytyy. Asuvathan vanhempani maalla ja erilaisia eläinten jälkiä löytyy vähän sieltä täältä. Mutta voiko olla niin, että tänään kuusivuotias voi omille lastenlapsilleen näyttää vain täytettyjä kauriita, rusakoita, hirviä, siilejä jne. ja kertoa: “Näitä oli silloin minun nuoruudessani elossa luonnossa”.






Elossa vai täytettynä?
Sinä teet sen päätöksen tänään!

Todellisuuden tajusin oikein urakalla tänä talvena, kun innokkaat vapaaehtoiset kolasivat Saimaalla lumikinoksia Saimaannorpan pesimistä varten. Onko tosiaan se tilanne, että norppamme ei enää selviydy ilman ihmisten apua? Mitä sitten, kun Saimaa ei jonain talvena jäädy? Onko jotain tehtävissä? Onko saimaannorppa jo menetetty tapaus?





Elossa vai täytettynä?
Sinä teet sen päätöksen tänään!

Meillä ei ole enää aikaa jahkailuun, vaan nyt on tehtävä tekoja, ei suunnitelmia. Ilmaston lämpeneminen on tosiasia eikä sitä enää pysty kiistämään mitenkään. Voiko sen pysäyttää? Uskon että voi, mutta ilman konkreettisia tekoja se ei onnistu.

Kuvitelma, että ne omat teot ovat niin pieniä, etteivät ne mihinkään vaikuta, on pelkkää valetta. Jokainen tekee ne omat päätökset ja teot. Tottakai voit vaikuttaa asioihin vain sen oman vaikutuspiirin sisällä, mutta kun jokainen tekee niitä pieniä tekoja, voimme yhdessä kääntää ‘kelkan’. Yllättävin esimerkki ekologiseen ajatteluun on Kiina. Kiinan ympäristökatastrofi on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että siellä on alettu tositoimiin. Itse kuvailen Kiinan toimia “sodan julistukseksi ympäristökatastrofia vastaan”. Todellisuudessa Kiina ei enää vain allekirjoita sopimuksia ja lupaile - siellä tehdään töitä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Kiina esimerkiksi on se maa, joka Trumpin hallinnolle tulee sanomaan sen viimeisen sanan siihen pitääkö yhdysvallat kiinni ympäristösopimuksistaan sekä niiden velvoitteista. Kiina ei näissä anna Trumpin sooloilla vaan sanoo sen kuka määrää ja ketä seuraa.




Pölyisiä vitriinejä vai elävä luonto?
Sinä teet sen päätöksen tänään!

Pieniä tekoja on esimerkiksi laittaa villasukat jalkaan talvella ja laskea sisälämpötilaa asteen kaksi (ei vaikuta siihen onko mukava olla).  Tai vaatia asunto-osakeyhtiön isännöitsijää selvittämään mitä kerros- tai rivitaloon maksaa maalämpöön siirtyminen (yllättäen kaukolämmöstä, jos siirtyy maalämpöön 10 vuoden laina-ajalla, yhtiövastike pysyy samana. Säästö ostetussa energiassa on niin suuri). Voi valita juureksia keskitalvella “tuorekasvisten” sijaan (kasvihuone vihannekset ja kasvikset ovat hirveitä energiasyöppöjä). Voi puolittaa lihan käytön, sillä et tarvitse lihaa joka aterialla. Itse asiassa nämä kaikki esimerkit eivät ole vain ympäristötekoja vaan sinulle myös taloudellinen säästö.




Luita, täytettynä, asetelmina vai elossa?
Sinä teet sen päätöksen tänään!


Lahjoitukset vaalikampanjaani:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti